• Novinky

        • 22. marec - Svetový deň vody
          • 22. marec - Svetový deň vody

            22. 3. 2024

            Každý rok si 22. marca pripomíname význam vody pre život na Zemi a to, že si ju musíme vážiť a nesmieme ňou plytvať. Vode sa hovorí aj modré zlato, pretože v mnohých oblastiach sveta je jej žalostne málo. Problém jej nedostatku v dôsledku sucha ešte znásobujú vojny a napätá geopolitická situácia. Aj dnes žijú na svete miliardy ľudí bez prístupu k čistej a vyhovujúcej vode. 

            Prístup k pitnej vode je základom zachovania verejného zdravia. Rezolúcia Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (OSN) z roku 2010 uznala „právo na bezpečnú a čistú pitnú vodu a sanitáciu ako ľudské právo, ktoré je podmienkou plnohodnotného života a uplatňovania všetkých ľudských práv“.

            Ľudské právo na prístup k vode znamená, že každý má mať prístup k bezpečnej, vyhovujúcej a cenovo dostupnej vode v dostatočnom množstve na osobnú spotrebu a domáce použitie.

            Na jednej strane sužujú svet nedostatok vody a suchá, na strane druhej silné dažde a povodne. Pociťujeme dôsledky klimatickej krízy, medzi ktoré patrí aj nedostatok vody.

            • Približne 74 percent prírodných katastrof v rokoch 2001 až 2018 súviselo s vodou. Odborníci očakávajú, že frekvencia a intenzita takýchto udalostí sa bude zmenou klímy len zvyšovať.

            • Prírodné katastrofy môžu zničiť alebo kontaminovať celé zásobníky vody, čím sa zvyšuje riziko vzniku pandémií cholery či týfusu.

            • Rastúce teploty majú vplyv na vznik smrteľných patogénov v sladkovodných zdrojoch, čím sa táto voda stáva nebezpečnou na pitie.

            • Choroby súvisiace s vodou a hygienou sú jednou z hlavných príčin úmrtí u detí mladších ako 5 rokov.

            • Každý deň zomiera viac ako 1 000 detí mladších ako 5 rokov na ochorenia spojené s nedostatkom vody, sanitáciou a hygienou.

            • V oblastiach s extrémne obmedzenými vodnými zdrojmi narastá takzvaný vodný stres a zvyšujú sa požiadavky na vodu, čo vedie následne ku konfliktom.

             

            Ing. Peter Prihoda 

             

             

        • Získali sme prvé miesto!
          • Získali sme prvé miesto!

            21. 3. 2024

            Na 23. Majstrovstvách Slovenska strechárskych remesiel žiakov odborných škôl s medzinárodnou účasťou CONECO 2024, ktoré sa konali 20.3. - 21.3 2024 v rámci medzinárodného veľtrhu stavebníctva CONECO v bratislavskej Inchebe získali prvé miesto žiaci Ľuboš TKÁČIK a Damián BEDNÁR odboru technik drevostavieb pod vedením majstra odborného výcviku Mgr. Martina FRIŠTYKA. Ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a gratulujeme.

             

        • Školenie Sika
          • Školenie Sika

            21. 3. 2024

            Dňa 20. 3. 2024 sa žiaci II.B a I.B TD zúčastnili školenia na našej škole, ktoré organizovala firma Sika. Firma sa zaoberá polymérovými hydroizolačnými fóliami. Žiaci si mali možnosť vyskúšať postupy zvárania týkajúce sa aplikácie a detailov kladenia strešnej fólie Sikaplan. Veľké poďakovanie patrí aj školiteľovi firmy, za odbornú a praktickú prednášku. ĎAKUJEME!

        • Lyžiarsky kurz 2024
          • Lyžiarsky kurz 2024

            18. 3. 2024

            V termíne od 11.03. – do 15.03. sa 39 žiakov prvého a druhého ročníka zúčastnilo lyžiarskeho kurzu, ktorý sa uskutočnil v Tatranskej Lomnici. Ubytovanie bolo zabezpečené v Novej Lesnej – Hotel  Amália. Všetci účastníci kurz zvládli, aj napriek náročným poveternostným podmienkam, tí najlepší sa dostali až na Skalnaté Pleso.

        • Skills Slovakia - Stolár 2024
          • Skills Slovakia - Stolár 2024

            18. 3. 2024

            Dňa 14. a 15. marca 2024 sa žiaci Stanislav Duda a Erik Cauner (II. B - technik drevostavieb)  zúčastnili 7. ročníka súťaže odborných zručnosti Skills Slovakia - Stolár 2024, ktorá sa konala na SOŠ drevárskej v Spišskej Novej Vsi. Súťažilo sa v teoretickej a praktickej časti, v ktorej mali vyrobiť výrobok (stolička) podľa konštrukčného výkresu. Žiaci sa umiestnili na treťom mieste. 

            Výhercom srdečne gratulujeme. 

        • 2. miesto na krajskom kole Enersol
          • 2. miesto na krajskom kole Enersol

            8. 3. 2024

            Žiak 2.C Alex Mihok včera úspešne reprezentoval našu školu, keď na krajskom kole súťaže Enersol získal druhé miesto. Jeho práca "Drony ako súčasť inteligentného diagnostického systému fotovoltických elektrárni" mala veľký úspech, k čomu srdečne blahoželáme a držíme palce na celoslovenskom kole.

            Enersol-SK je súťaž v zameraní na problematiku využívania alternatívnych zdrojov energie, v oblasti úspor energie, obnoviteľných zdrojov energie, znižovania emisií v doprave, vytvára trvalý vzťah k ochrane životného prostredia.

        • Prezentačný deň - Vykurovanie, klimatizácia, vzduchotechnika
          • Prezentačný deň - Vykurovanie, klimatizácia, vzduchotechnika

            23. 2. 2024

            Dňa 22.02.2024 sa v priestoroch hotela Dukla konal prezentačný deň na tému: Vykurovanie, klimatizácia, vzduchotechnika, ktorého sa zúčastnili žiaci z III.D odboru inštalatér.

            Prednášky boli zamerané na najnovšie poznatky a realizácie elektrických podláhových kúrení, fotovoltiky, solárnych panelov, tepelných čerpadiel, kotlov na biomasu za účasti slovenských a českých firiem, ktoré dlhodobo pôsobia na stavebnom trhu. K dispozícii boli vzorky materiálov, prospekty ako aj pútavé prezentácie a diskusie.

            Ing. Elena Ferencová

             

        • Workshop
          • Workshop

            22. 2. 2024

            Spolu stímom Europass sme mali skvelú príležitosť realizovať workshop v našej  Strednej odbornej škole technickej.  

            Študenti sa naučili, ako efektívne vytvárať svoje životopisy a motivačné listy pomocou Europass nástrojov, čo je kľúčové pre ich budúcu kariéru.  

            Tešíme sa, že sme mohli byť súčasťou tohto vzdelávacieho procesu a pomôcť im pri ich profesionálnom raste. 

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za ich energiu anadšenie! 

        • 11. ročník šk. kola súťaže v predpisoch BOZP -  vyhodnotenie
          • 11. ročník šk. kola súťaže v predpisoch BOZP - vyhodnotenie

            21. 2. 2024

            20. 2. 2024 sme usporiadali už okrúhly 10. ročník šk. kola súťaže v predpisoch BOZP. Z prihlásených 29 žiakov sa zúčastnilo 26 žiakov, ktorí preukázali svoje znalosti v tejto problematike. Umiestnenie žiakov:

            1. miesto:  Jakub Štvarták z III.C – MHT

            2. miesto: Michal Kozák z II.A – TEZB

            3. miesto: Sebastán Korinek z III.C – MČRS

            Putovnú prilbu získala II.A

            Prví traja súťažiaci postupujú na celoslovenské kolá, ktoré bude v júni 2024. Víťazom srdečne blahoželáme k úspechu a ostatným chlapcom ďakujeme za ich účasť a  vedomosti.

            Naše veľké poďakovanie patrí partnerom, ktorí našu súťaž podporili hodnotnými vecnými cenami. Sú to VOKUP Klim s.r.o., HAUS Seman s.r.o., p. Kuriško a Duvalo Vranov nad/Topľou, BTS-PO s.r.o., Motor-Car Prešov s.r.o., BOZPO s.r.o., ATH-PO s.r.o.- Ing. Tebelák, SEZ – KES  Slovenský elektrotechnický zväz, BUČO s.r.o., SOS electronics s.r.o., TerMO s.r.o., Termoprogres – Ing. Hajduček, UVEX-safety SK k.s., pán Falat, SOŠ technická Prešov – p. riaditeľka.

            Ing. Jana Halagová

        • Školenie firmy CEMIX
          • Školenie firmy CEMIX

            20. 2. 2024

            Dňa 16. 02. 2024 sa v priestoroch hotela LINEAS v Prešove konalo školenie na nové trendy a materiály pre štruktúrované omietky, ktorého sa zúčastnili aj žiaci 2.A triedy odboru murár pod vedením mov Mgr. Kriška.

        • Valentínsky turnaj v biliarde o putovný pohár
          • Valentínsky turnaj v biliarde o putovný pohár

            19. 2. 2024

            Ďna 14.2.2024 sa uskutočnil 3.ročník turnaja v biliarde o putovny pohár. Prihlásené tímy to nemali jednoduché, no popredné priečky obsadili tieto triedy:

            1. miesto: Frederik Fedor 2.D a Patrik Koršňák 2.D,

            2. miesto: Simon Bocak 1.B,

            3. miesto: Samuel Mikula 1.C a Sebastián Kováč 1.C.

            Rozhodcami boli členovia Školského parlamentu: Cyril Potocký 4.B a Matej Parnay 2.E.

            Fotografom akcie bol Dominik Dzuričko 1.C.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za reprezentaciu tried a zanietenie pre tento šport. Víťazom blahoželáme a uvidíme sa opäť o rok.

            Za ŠP: Mgr. Alena Šálková

        • Burza stredných škôl
          • Burza stredných škôl

            15. 2. 2024

            Burza stredných škôl, ktorú včera usporiadalo CPP v Sabinove, poskytla skvelú príležitosť prezentovať Strednú odbornú školu technickú a súčasne otvorila dvere pre budovanie nových kontaktov a podporu záujmu o technické vzdelávanie. 

        • Objav svoju kariérnu cestu
          • Objav svoju kariérnu cestu

            8. 2. 2024

            V spolupráci s ÚPSVaR sme usporiadali prednášku pre našich študentov. Získali skvelé tipy a informácie o tom, ako sa pripraviť na kariérny štart, pracovný život a úspešne zvládať zamestnanie.  

            Nechajte sa inšpirovať a pripraviť na úspech!  

        • 11. ročník školského kola súťaže v predpisoch BOZP 20.2.2024.
          • 11. ročník školského kola súťaže v predpisoch BOZP 20.2.2024.

            30. 1. 2024

            Chceš sa vedieť orientovať v pravidlách bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci (BOZP), mať prehľad o právach a povinnostiach zamestnávateľov a zamestnancov v tejto oblasti? Ak áno, zapoj sa do školského kola, ktoré sa uskutoční 20. februára 2024.

            Školské kolo sa skladá z testu a postupujúci žiaci z testu si vyberajú otázku na ústnu odpoveď. Prihláseným žiakom pošlem podklady na preštudovanie a úspešné zvládnutie tejto súťaže. Víťazi školského kola postupujú do celoslovenského kola, ktoré sa predbežne bude konať v máji/júni 2024.

            Bližšie informácie k súťaži Vám rada poskytne Ing. Jana Halagová

        • OS SR na návšteve v  SOŠ technickej
          • OS SR na návšteve v  SOŠ technickej

            18. 1. 2024

            Študenti končiacich ročníkov Strednej odbornej školy technickej v Prešove mali  dňa 16. januára 2024 jedinečnú príležitosť zoznámiť sa s realitou života vojakov.  

            Diskutovalo sa o rôznych aspektoch života v armáde, vrátane vzdelávania, kariérnych príležitostí a osobných skúseností.  

            Veríme, že táto udalosť bola pre študentov podnetná a inšpiratívna.

            Mgr. Lýdia Repeľová

        • Vyžrebovanie výhercov súťaže o mobilný telefón a ďalších cien
          • Vyžrebovanie výhercov súťaže o mobilný telefón a ďalších cien

            8. 1. 2024

            Nový kalendárny rok 2024 začíname príjemnou správou. Máme pre Vás povianočný darček.

            V rámci Dňa otvorených dverí v SOŠ technickej ste sa mali možnosť zapojiť do súťaže o mobilný telefón a iné skvelé ceny.

            Riaditeľka SOŠ technickej Janka Galdunová vyžrebovala štyroch šťastlivcov.

            Toto sú mená výhercov:

            1. miesto - mobilný telefón získal Juraj P. zo ZŠ M. Nešpora Prešov

            2. miesto - hodinky vyhral Samuel Z. zo ZŠ Veľký Šariš

            3. miesto - bezdrôtové slúchadlá získal Samuel G. zo ZŠ Široké

            4. miesto - Power banku vyhral Lukáš I. zo ZŠ Prostejovská Prešov

            Výhercom blahoželáme a všetkých Vás radi uvidíme v priestoroch našej školy SOŠ technickej na Volgogradskej v Prešove.

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola technická
      • sekretariát: +421 51 7714 560 vrátnica: +421 51 7714 561
      • Volgogradská 1 Prešov Slovakia
      • 2021303251
      • 00893251
      • Štátna pokladnica - škola Číslo účtu: IBAN SK 86 8180 0000 0070 0051 7730
      • Štátna pokladnica - školská jedáleň Číslo účtu: IBAN SK 67 8180 0000 0070 0051 7781
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje